top of page
Zoeken

Slapen en allergie bij baby's en kinderen

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2021

Drie weekjes oud, en ons dochtertje begon heel erg te spugen (en echt met een boogje). Ze werd onrustig na het drinken, kreeg met name begin van de avond en in de nacht enorme krampjes, haar ontlasting kwam minder frequent, en uiteindelijk kreeg ze ook nog huiduitslag op haar romp en rondom haar mond. Deze onrust gaf onze baby slechte nachten, terwijl het slapen vanaf de geboorte prima ging...


De klachten liepen zo snel op, dat bij mij al gauw de alarmbellen af gingen of zij, net zoals ik, een gevoeligheid zou hebben voor koemelk. Met de kennis als onrustdeskundige ben ik mijn eigen advies gaan opvolgen, om een antwoord te krijgen op mijn vraag: is ons dochtertje daadwerkelijk gevoelig voor koemelk?


Om mijn vraag te beantwoorden, stapte ik (wegens borstvoeding) acuut over op een koemelkvrij dieet. Daarnaast sloeg ik alle ei en soja ook af. Waarom? Als er sprake is van een koemelkallergie, ben je mogelijk ook gevoeliger voor kippen- en soja-eiwit.


Na twee dagen koemelkvrij eten/drinken, stopte ons dochtertje al met spugen, krampjes verdwenen, ontlasting werd beter en haar huiduitslag ook. Én, onze baby kon weer beter slapen! Er stoorde niks meer op de achtergrond wat het slapen negatief kan beïnvloeden. Het euvel van het slechte slapen hadden we dus opgelost en het antwoord op mijn vraag heb ik ook: ze is gevoelig voor koemelk. Maar in hoeverre? Is er sprake van intolerantie of allergie?


Bij intolerantie kan je lichaam een bepaalde hoeveelheid koemelk aan. Bij een allergie, is de kleinste hoeveelheid al te veel en geeft het een reactie. Na vier weken streng dieet, had ik op dag 1 een cappuccino gedronken. Helaas, de volgende dag had ik weer een spugende baby, met huiduitslag rondom haar mond en krampjes in de avond/nacht. Het was te veel. Naar paar dagen weer koemelkvrij te eten, verminderde ik de hoeveelheid koemelk in vergelijking met mijn cappuccino, en at ik een kleine paasei, maar ook dat gaf dezelfde reacties.


Bij intolerantie kan je lichaam een bepaalde hoeveelheid koemelk aan. Bij een allergie, is de kleinste hoeveelheid al te veel en geeft het een reactie.

Het was voor mij overduidelijk dat ze een koemelkallergie heeft, echter ik ben geen arts en het is niet mijn vakgebied hoe ik ons dochtertje kan helpen om hier overheen te laten groeien. Daarom heb ik door een kinderarts in het Voedselallergie Centrum in Deventer de allergie laten bevestigen. Door de snelle reactie en constatering, heb ik reflux kunnen voorkomen. Koemelkallergie kán namelijk een oorzaak zijn van reflux door het overmatig spugen als allergische reactie. Daarnaast heb ik hulp gezocht bij (kinder-)diëtist en lactatiekundige Stefan Kleintjes.


Stefan Kleintjes begeleidt mij nu in het overheen laten groeien van deze vorm van allergie in combinatie met borstvoeding. Maar hij kan je in gelijke situaties ook heel goed begeleiden in combinatie met flessenvoeding.


Kortom, de antwoorden op mijn vragen heb ik gekregen wat betreft ons dochtertje. En wat ik graag als slaapcoach en onrustigedeskundige wil overbrengen is dat een allergie het slapen van jouw baby, dreumes of peuter kan beïnvloeden, want het geeft onrust en zit daardoor het goed en fijn slapen in de weg. Daarom analyseer ik graag alles rondom het slaapgedrag van jouw kindje om erachter te komen wat de oorzaak kan zijn van het slechte slapen.


Heb je een vraag over dit onderwerp, stel hem gerust hieronder of neem contact op via het contactformulier of mail mij, info@dekinderslaapjuf.nl. Wil je graag begeleiding bij voeding en/of borstvoeding, mail Stefan Kleintjes direct: stefankleintjes@lactatiekundigegroningenbedum.nl.


Lieve groet,

Anne-Eva - De Kinderslaapjuf

471 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page