top of page
Zoeken

Wakkertijden of vaste tijden bij moeilijk slapen?

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2021

De een zegt dit en de ander zegt dat. Je raakt alleen maar meer in de war en je bent al zo moe door je slechte slaper...


Wat voor mijzelf hielp was de logica erachter zien, waarom de een beter zou werken dan de ander bij mijn slechte slaper. Dus wat maakt wakkertijden anders ten opzichte van vaste tijden?


Wakkertijden

Alle kindjes over de hele wereld maken rond dezelfde leeftijden bepaalde ontwikkelingen door. Ook op het gebied van slapen. Dit vind je o.a. terug in de middagslaapjes die afnemen naarmate jouw baby ouder, een dreumes en een peuter wordt, totdat het middagslaapje hélemaal wegvalt tegen de tijd dat hij een kleuter is. Dit betekend dat slaap zich ontwikkeld. Kindjes kunnen in de loop van tijd steeds langer wakker blijven en langer slapen, waardoor de wakkertijden per leeftijd dus verschillen!


De wakkertijden die je kunt aanhouden per leeftijd, zie je in onderstaand tabel:

 

Leeftijd Wakkertijd

 

Pasgeborene Slaapt af en aan, +/- 45 minuten wakker

0 - 2 maanden 60 minuten wakker

2 - 4 maanden 60 - 90 minuten wakker

4 - 6 maanden 90 minuten wakker

6 - 8 maanden 120 - 90 - 90 - 180 minuten wakker

8 - 12 maanden 2u - 3u - 3u - 3u wakker of 2u - 3u - 4u wakker

12 - 18 maanden 2u - 3u - 4u wakker

18 - 24 maanden 3u - 3u - 4u wakker of 5u - 5u wakker

24 - 36 maanden 5u - 5u wakker

36+ maanden 6u - 6u wakker

 

Als je kindje aan het ritme van de wakkertijden is gewend, betekend dat dus, dat er structuur komt in het slapen. Je gaat steeds meer richting vaste bedtijden. Dit klonk voor mij logisch en was voor mij een fijne houvast.


Als je kindje aan het ritme van de wakkertijden is gewend, betekend dat dus, dat er structuur komt. Je gaat steeds meer richting vaste bedtijden.

Deze wakkertijden zijn maximale tijden en maken het in slaap vallen makkelijker. Op dit tijdpunt heb je namelijk alle hormonen mee die het zelf in slaapvallen vereenvoudigen, want de cortisol (stresshormoon) is dan op zijn laagst en de melatonine (slaaphormoon) het hoogst. Dit is dan een ideaal moment om in slaap te vallen. Alle beetjes helpen, dus als ik deze te pakken heb, sta ik al 1 streepje voor.


Vaste tijden

Als je alleen met vaste tijden werkt, en je hebt met een lastige slaper te maken, is de kans erg groot dat je het ideale moment om in slaap te vallen misloopt. Met name op dagen als jouw kindje een keer eerder of later wakker wordt. Hierdoor wordt het inslaap vallen dus lastiger voor je kindje en kan je verzet krijgen. Dit verzet kan ervoor zorgen dat je kindje jou nodig heeft om in slaap te vallen. En dat kan gewennen, wat je graag wilt voorkomen, want je wilt graag dat jouw kindje dat zelf kan, zodat als hij/zij 's nachts eventjes wakker wordt weer zelf verder kan slapen, zonder jouw hulp.


Kortom, slaap ontwikkelt zich en de truc is om het ideale moment te pakken om je kindje zelfstandig in slaap te leren vallen. De wakkertijden helpen je daar een handje bij.


Heb je een vraag over dit onderwerp, stel hem gerust hieronder of neem contact op via het contactformulier of mail mij, info@dekinderslaapjuf.nl.


Lieve groet,

Anne-Eva - De Kinderslaapjuf

1.580 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page